ir-fotografering

Det osynliga infraröda ljuset

Vi tittar på TV, lyssnar på radio, låter röntga oss då vi brutit benet på fjällsemestern och vissa av oss smäller av en atombomb då man blir sur. Allt detta, plus vårt ljus och det för oss osynliga infraröda ljuset är en form av energi, strålningsenergi.

Alla dessa energiformer beskrivs i fysiken med en vågrörelse. Skillnaden mellan gammastrålar från en atombomb och radiovågor är våglängden, dvs. avståndet mellan två vågtoppar. Tack och lov ser vi inte all denna strålning förutom mellan

400 till 700 nanometer. (Slå upp ordet i ditt uppslagsverk) Under 400 nanometer hittar du den bekanta UV strålningen som du eliminerar vid din fotografering med ett UV filter. Längre ner på skalan hittar du röntgenstrålning och gammastrålning. Åt andra hållet över 700 nanometer upp till 900 nanometer hittar du en mycket spännande energi, den infraröda för oss osynliga strålningen. Den skall vi tala om här och nu.

KAMERA

Koppla bort all form av autofocus. Skärpan måste ställas in helt manuellt när du fotograferar med film känslig för infrarött ljus. Det infraröda ljuset har längre våglängd än det för oss synliga ljuset. För att korrigera skärpeplansskillnaden

(avståndet mellan film och optik) mellan det synliga och osynliga infraröda ljuset måste du öka avståndet mellan optik och film.

Om du tittar på din optik så ser du en liten röd prick till vänster om skärpeinställning-

strecket. Ställ in avståndet 1 meter på vanligt sätt. Vrid sedan skärpeinställningen

1 meter till den röda punkten och titta samtidigt längst fram på din optik. Optiken förlängs framåt, om än ytterst lite, så tillräckligt för att du nu skall ha korrigerat skärpeplansskillnaden mellan synligt ljus och infrarött ljus. Vid fotografering med infrarödkänslig film ställer du hädanefter in skärpan mot den röda punkten. Skulle den röda markeringen saknas på ditt objektiv blir allt så mycket svårare. Du får då testa dig fram. Tekniskt sett skall förlängningen vara ¼% av optikens brännvidd.

För en 50mm optik innebär det 0,13mm förlängning. För bästa skärpa i bilderna använder du ett stabilt stativ till din kamera och arbetar med minsta möjliga bländare vid fotograferingen.

OPTIK

Valfri brännvid – utan autofocos!

FILM

För svartvitt: Kodak High Speed Infraröd Film 2481.

För färg : Kodak Ektachrome Infrared Film

Observera att den infraröda filmen förvarar du i kylskåpet i obruten förpackning.

Ta ut den ett par timmar innan du skall fotografera så slipper du kondens på filmen. Kameran laddas i absolut mörker, den infraröda strålningen tränger annars in genom kassettens filtspringa.

FILTER

Den svartvita infraröda filmen är också känslig för vanligt ljus. Fotograferar du utan filter kommer du att bli mycket besviken – ingen större skillnad mot att fotografera

med vanlig film. Du måste stänga ute mer eller mindre av det synliga ljuset beroende på hur kraftfull infraröd effekt du vill ha.

Till en början rekommenderar jag dig att testa med två filter:

Kodak Wratten 25 och 87.

Har du någon gång sett en landskapsbild där den klorofyllmättade grönskan antagit en vit, nästan drömsk ton och en himmel dramatisk mörk, kan du räkna med att Wratten filter 25 har använts. Filtret är medelrött och släpper förutom det infraröda ljuset också igenom rött. Vill du ha kraftfulla infraröda effekter är det Wratten 87 som gäller. Filtret släpper enbart igenom det infraröda ljuset och effekten blir kraftfull.

Detta filter kan du också fästa framför din blixt. Ingen kommer då att märka när du fotograferar med blixt i mörker. Enbart den infraröda strålningen har möjlighet passera genom filtret.

EXPONERING

Omöjligt att svara på!

Kamerans exponeringsmätare kan inte mäta inom det infraröda området och hur mycket infrarött ljus vi har omkring oss kan vi inte se eftersom det är osynligt. Här om någonstans rekomenderar jag dig att både över och underexponera utifrån de lämnade riktvärdena.

Om du mäter ljuset som vanligt, med filtret framför din optik, så testa med att ställa in filmkänsligheten enligt följande:

Kodak High Speed Infrared Film 2481 i dagsljus

Utan filter :80 iso

Med Wratten filter 25 :50 iso

Med Wratten filter 87 :25 iso

Med Wratten filter 87C :10 iso

Kodak High Speed Infrared Film 2481 i elljus

Utan filter :200 iso

Med Wratten filter 25 :125 iso

Med Wratten filter 87 :64 iso

Med Wratten filter 87C :25 iso

Den svartvita filmen framkallar du i Kodak D-76, 20 grader C i 12 minuter.

FILM

Färgfilm: Kodak Ektachrome Infrared.

Den här färgfilmen ger dig en infraröd bild inlagrad i den vanliga färgbilden.

Använd alltid ett Wratten filter 12 till denna film. Med filtret får du kraftfulla infraröda effekter. Testa på en röd ros med friska klorofyllfyllda blad. Rosen blir gul och bladen kraftfullt röda.

EXPONERING

Samma problem som i svartvita tagningar. Testa med 100 iso i solljus och ett Kodak Wratten filter 12 framför optiken. Framkallar gör du enligt anvisningarna i medföljande datablad.

TILL SIST

Experimentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *