kulturpool.se
ÄR BARN ALLT?
    Skriv ut sidan


ÄR BARN ALLT? - EN BOK OM BARNLÖSHET

Kapitel 7

Fertilitetsdesperados

Läkarna kan i dag fastställa orsaken. De svarar på frågan "Varför?" inför nio av tio barnlösa par. Det är således tio procent som är oförklar ligt ofrivilligt barnlösa.

Om en man äter anabola steroider förstörs spermierna. Detta kanske är svårt att tro på? Jag förknippar anabola steroider med supermannen som kliver över häckar på löparbanan som om han vore en hopphäst i miljonklas sen med idel förstaprisrosetter hemma i det upplysta och centralt placerade vitrinskåpet. Jag ser en man framför mig med muskler som lyfter hundratals kilo som om tyngderna vore fjädrar.

Det är som vanligt med andra ord. Skenet bedrar. Å andra sidan löper, brottas eller kastar man inte spjut med testiklarna.

Hans dåliga spermier syns, varför han hamnar i klassen "odugliga spermi er". Är han ärlig mot sin läkare hittas förklaringen till varför hans spermier är usla. Jag utgår ifrån att få muskelknuttar berättar för sin läkare att de går på anabola steroider. En man som sitter och gråter ut sin oduglighetskänsla i ensamhet under en gran i skogen, därför att hans doktor sagt att han inte kan få barn är naturligtvis ett tragikomiskt mänskligt öde. Samtidigt som han tre timmar senare stoppar i sig små piller för att orka lyfta tio kilo mer i dag än vad han förmådde igår.

Till den grupp som lever fertilt livsfarligt räknar jag alla de kvinnor som i 30-årsåldern säger att de ska få barn "sen"... när drömprinsen kommit och brutit upp brevlådan för att kunna ta sig in. Vi har under en period haft en trend som gått ut på att senarelägga parbildningen. Kvinnorna har priorite rat sin utbildning och, om jag förstått saken rätt, vill de ha barn "sen" när de är mätta på karriären. En hel del av dem lyckas med det också och blir gravida sent i livet, sett ur fertilitetssynpunkt. Andra är beredda först när tåget redan har gått. Biologiskt sett blir en kvinna lättast med barn i början av sin fertilitet. Möjligheterna sjunker efter 30 års ålder för att sjunka snabbt och drastiskt efter 36-38 års ålder.

De som blir gravida sent ser vi. De syns av den enkla anledningen att de glädjestrålande berättar för omgivningen att de väntar barn och beviset dyker dessutom upp efter nio månader. De som inte lyckas är tysta eller tystare. Därför har vi nog inte riktigt klart för oss att det finns ofrivilligt barnlösa par som är och förblir det enbart därför att de startade för sent. Från början var det inget fel på honom och inte på henne heller, utan det är bara det faktum att dessa par bara på grund av sin ålder aldrig blir mödravårdskonsumenter.

Den tredje gruppen fertilitetsdesperados torde vara de som fortfarande inte lärt sig "säker sex" i dessa AIDS-tider. Klamydia, gonorré...

- Det kan inte hända mig.

- Jo, det kan hända dig.


Kapitel 8 - Kapitel 9

Övriga kapitel