kulturpool.se
ÄR BARN ALLT?
    Skriv ut sidan


ÄR BARN ALLT?
- EN BOK OM BARNLÖSHET

Kapitel 2

Orsaker till ofrivillig barnlöshet

Spermaprov tas givetvis för att se om orsaken till ett pars barnlöshet finns hos mannen. Analysen omfattar en bedömning av spermiernas antal, utseende och rörlighet. Vidare undersöks om en infektion kan uteslutas. Om ett prov är onormalt tas det om. En man kan ha tillfällig dålig produktion till exempel efter en förkylning. Men upprepade onormala spermaprov kan betyda att orsaken till barnlösheten finns hos mannen.

Förklaringar:

En testikelinflammation efter påssjuka kan ha förstört spermierna. Sädesledarna kan vara tillslutna. Det kan finnas ett åderbrock i pungen. En man kan ha en medfödd kromosomrubbning. Hypofysen har en otillräcklig hormonproduktion. Medfött fel i testiklarna. Retrograd ejakulation, dvs sädestömning till urinblåsan i stället för ut genom penis. Psykiska orsaker: bland annat stress. Inflammation i prostatakörteln Antikroppar, även om det är ovanligt, mot de egna sädescellerna. Det kan förekomma, även om det är ovanligt, att kvinnan bildar antikroppar mot just sin mans sädesceller.

De ovan nämnda "orsakerna" är de som offentligt redovisas. I detta samman hang talas det, konstigt nog, tyst om missbruk av anabola steroider och haschrökning. Ändå är det inom missbruksvården allmänt känt att haschröka re sällan får barn och i tidningarna ser man, då och då, uppgifter att bruk av anabola steroider får en mans pung att "skrumpna". Alla droger, såsom tobak, alkohol och narkotika, hotar fertiliteten. Man kan generellt säga att ett allmänt "osunt leverne" är ett fertili tetshot. Att det talas tyst om det kan bero på att mannen inte talar om för doktorn att han olagligt röker hasch dagligen. Det är kriminellt att använda hasch för eget bruk, och straffsatsen för haschrökning är idag böter. Sprider man hasch till andra kan det handla om tre års fängelse. Och om en man handlar hasch och distribuerar det till sin fru är vi uppe på langnings nivå. Så det är inte konstigt om paret tiger om den saken, även om doktorn inte lär anmäla dem för polisen. Det går att operera tillslutna sädesledare och åderbrock i pungen, och behandling med könshormoner kan i vissa fall ha effekt på spermaproduktio nen. Det är bara då en man inte producerar några spermier alls som man säkert kan säga att han är steril och att ingen hjälp står till buds. Och det är bara då mannen är steril som en donator av sperma kan bli aktuell. Donatorinsemination innebär att spermier deponeras i slidan vid tidpunkten för ägglossning. Innan det sker ska maken ha gått med på det, och han är även närvarande vid själva inseminationen. Om en man anmäler sig som spermadonator ska hans partner, på motsvarande sätt, ha gått med på det.

I kvinnans äggstockar finns det ungefär 400 000 ägg redan då hon föds. Av dessa är det ungefär 400 stycken som mognar under kvinnans hela liv. Det betyder att tusen ägg går under i äggstockarna per månad. När kvinnan har sin sista menstruation och det absolut sista ägget mognar, är det således ett ägg som legat och vilat i äggstockarna under 40-45 år! Hos ofrivilligt barnlösa kan orsaken i en tredjedel av fallen hänföras till kvinnan, en tredjedel till mannen och den sista tredjedelen till båda parter. Vanligtvis startar en "Varför?"-utredning tidigast då ett par under ett års tid försökt utan resultat att få barn. Inledningsvis förhör sig läkaren om tidigare, i sammanhanget betydelseful la sjukdomar såsom påssjuka och äggledarinflammationer. Men också de sociala och samlevnadspsykologiska aspekterna är av betydelse. En kropps undersökning görs. Mannen får lämna spermaprov, och kvinnan uppmanas att mäta kroppstemperaturen under ett par menstruationscykler för att fastställa när ägglossningen sker. Om temperaturen inte stiger tyder det på utebliven ägglossning. Och om temperaturförhöjningen varar mindre än tio dagar, mot normala fjorton dagar, tyder det på otillräcklig funktion hos gulkroppen. I båda fallen finns det då anledning att undersöka hormonerna i blodet för att på så vis klarlägga orsakerna. Vad som sedan ska hända bestäms av de första provsvaren, men redan i inledningsstadiet brukar kvinnan få livmoderhalsslemmet undersökt. Livmoderhålan och äggledarna röntgas också.

Förklaringar:

Kvinnan är, på grund av den nutida sena parbildningen för gammal, då hon bestämmer sig för att hon vill ha barn. Skadade äggledare efter äggledarinflammation. Skadade äggledare efter könssjukdomar. Fortplantningsorganen har skadats efter illa gjorda aborter. En otillräcklig produktion av hypofyshormoner. En för hög produktion av det mjölkkörtelstimulerande hormonet prolaktin som hämmar ägglossningen. En ökad produktion av manliga könshormoner. Otillräcklig äggstocksfunktion. Endometrios, livmoderslemhinneceller finns på andra ställen i kroppen än där de ska vara. Psykiska orsaker, bland annat stress. Missbruk i sig men också ett "missbrukarliv", som ofta innehåller ständiga partnerbyten med åtföljande infektionsrisker.

Det fungerar således inte att ha samlag utan kondom, få klamydia och lita på teknik och att doktorer "fixar" det med antibiotika så man blir frisk igen. Vi är vana vid att läkaren "fixar" allt, om vi blir sjuka, speciellt då vi är unga. Unga flickor bör därför få höra: - Kondom skyddar dig mot att bli med barn, visst. Den skyddar mot HIV. Får du HIV är du maktlös! Det är viktigt nu! Men kondom skyddar din fertilitet, och det är viktigt sen! Din sterilitet kanske går att "fixa", men det är inte säkert. Unga män bör få höra: - Kondom skyddar dig mot att bli pappa nu! Den skyddar dig mot HIV. Men kondom skyddar också din flickas framtida fertilitet. Du vill inte bli pappa nu. Du vill inte få AIDS. Du vill säkert inte göra kvinnor barnlösa - använd kondom! Säker sex, med andra ord. Jag vet att det är svårt, men inte omöjligt, att sluta röka. Men det är fullständigt omöjligt att få människor, även de unga, att stänga av sexual driften. Vi får aldrig folk att sluta ha samlag "av säkerhetsskäl"! Men sprida ut kondomer i precis hela huset. Det kan vi tonårsföräldrar. Mina vänner får mig ofta att le. Det är väl därför jag valt dem? Jag känner en 60-årig man i Malmö, som är en smula handikappad. Han hade levt i celibat länge. Så träffade han äntligen en kvinna, gick till affären som vanligt och handlade sitt dagliga bröd och i kassan. När han skulle betala, sade han på sitt sedvanliga, idag ovanligt artiga vis: "Och så ett paket kondomer om jag får be, fröken!"

Kan han, kan alla.

Lena Holfve

Kapitel 3 - Kapitel 4 - Kapitel 5 - Kapitel 6 - Kapitel 7 - Kapitel 8 - Kapitel 9

Övriga kapitel