kulturpool.se
BERNT-OLOV ANDERSSON
På svenska In english Auf Deusch En Français | E-post | Skriv ut sidan
Bernt-Olov Andersson

Syrenernas tid är en fristående
fortsättning på Min älskade slaktare.

Den utspelar sig i ett typiskt svenskt brukssamhälle och har fått strålande recensioner. Den har även väckt stor folklig uppmärksamhet när den i flera omgångar gick som radioföljetong i Radio Gävleborg och Radio Västmanland, inläst av författaren själv.
Romanen är en fristående fortsättning på Min älskade slaktare. Den utspelar sig i ett typiskt svenskt brukssamhälle. Den är lätt självbiografisk och bygger på författarens egna upplevelser när han i barndomen kom till Sandviken i Mellansverige, ett samhälle dominerat av ett järnverk (Sandvik) och dessutom flyttade in i företagets särskilda arbetarbostäder. Bernt-Olov Andersson har skrivit en kollektivroman där ingen eller alla är hjältar.

Bosse är en pojke som tillsammans med sin mor anländer till brukssamhället en dag i slutet av 1950- talet. Där träffar han Järbo-Jätten som är en mycket stor man som trots sätt sävliga sätt kan bli våldsam när hans arbetskamrater driver med honom. Där finns alkoholistfamiljen med Pluggen och Rut och deras barn Pärra och Maria som lever i djup missär. Där finns Maggan och Esko, ett ungt par som får ett barn med kolik. Deras giftermål hemma i syrenbersån blir ett drastiskt spektakel med fylla och slagsmål, allt ackompanjerat av Raksliparns dragspel.

Boken är slutsåld, men finns på biblioteket eller som ljudbok