kulturpool.se
BERNT-OLOV ANDERSSON
På svenska In english Auf Deusch En Français | E-post | Skriv ut sidan
Bernt-Olov Andersson

Agitatorerna
Roman 305 sid.

 

Ordfronts förlag 1991

Året är 1909, storstrejken står för dörren. För de två socialdemokratiska agitatorerna Teje Månsson och Amond Dalström, och för de svenska arbetarna, börjar nu den stora striden mot arbetsgivarna. De kastas in i uppslitande händelser med lockout, kravaller, massmöten och vräkningar. Romanen inleds i Konstantinopel och avslutas i Narvik men utspelar sig till största delen över hela Sverige. Den bygger delvis på händelser i Kata Dalström och Fabian Månssons liv, men är till största delen en fristående roman, en färgstark skildring från seklets början. Försök att ge romanliv åt episoder i arbetarrörelsens historia görs då och då med varierande framgång. Bernt-Olov Anderssons 'Agitatorerna' hör till de bästa jag läst. Lennart Bromander, Aftonbladet. En svensk Upton Sinclair - fast bättre. Bertil Johansson, Västerbottens folkblad.

Pris: 80:- inklusive porto och dedikation.
(Förskottsinbetalning eller Postförskott.)
Skriv en rad till: Agitatorerna

Agitatorerna utspelar sig under storstrejksåret 1909.

Den inleds i Konstantinopel, Turkiet och avslutas i Narvik, Norge. Största delen av handlingen utspelar sig i Sverige och förebilderna till huvudpersonerna är två av arbetarrörelsens agitatorer: Kata Dalström och Fabian Månsson.

Försök att ge romanliv åt episoder i arbetarrörelsens historia görs då och då och med varierande framgång. Bernt-Olov Anderssons 'Agitatorerna' hör till de bästa jag läst.
Lennart Bromander AB

En svensk Upton Sinclair - fast bättre
Bertil Johansson VF

En sensation!
Björn Widegren GD