kulturpool.se
BERNT-OLOV ANDERSSON
På svenska In english Auf Deusch En Français | E-post | Skriv ut sidan
Bernt-Olov Andersson

Min älskade slaktare
Roman 216 sid.


Ordfronts förlag 1988
En mild och insiktsfull skröna om livet på landsbygden i mitten av 50-talet. Det moderna samhället bryter fram, järnverket och stadslivet lockar, men ännu kan livet levas i den takt som behövs. Vi träffar lantbrukaren och pingstvännen Aron Walfridsson och hans inneboende: Elsa Svensson som är hemmafru och hennes slarver till karl, deras son Bosse som genom väggarna hör ljudet av bondfruns orgel och de nattliga skriken från den polska judinnan på övervåningen. Ett hus fyllt av mirakler och märkliga händelser. Och så var det då Slaktarn som full av liv och råhet härjar bland bondgårdarna på Åsen men som ändå slutligen tynar bort i hattmodisten Theas breda och kärleksfulla famn.
Sverige har fått en ny stor författare. Åke Bergman, Västmanlands Läns Tidning. Det bästa som hänt på mycket länge inom genren. Bosse Ek, Nerikes Allehanda.

Boken är slutsåld, men finns på biblioteket eller som ljudbok

Inledningen till Min älskade slaktare (På landet i 1950-talets Sverige)

Prolog

- Men va i helvete! Står du och släpper iväg fanskapet precis när jag satt masken i nacken pån! Men ta för fan fast han då! Dä blir ju bara bacon kvar! Spärra vägen! Stäng in han mot ladporten, gubbar! Men va fan, ska dä va så djävla märkvärdigt att ta pitten på en galtdjävel! Flytta på dej kärring! Men, gå härifrån! Gå in och läs Härolden mä dej! Du står i vägen! Äh! Nu går ju galtfan på som en raket! Hä! Hä! Hä! Jo du, din djävla pissruska! Nu är du fast! Bröta ner han, gubbar!

Det bästa som hänt på mycket länge inom genren
Bosse Ek NA.
Sverige har fått en ny stor författare
Åke Bergman VLT